Pazar, Mayıs 10, 2009

İSTENMEYEN KOKULARDAN KURTULUN

Gönderen Annem zaman: 18:28 0 yorum
  1. Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.
  2. Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.
  3. Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de köt- kokmadığını farkedeceksiniz.
  4. Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.
  5. Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
  6. Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.
  7. Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.
  8. Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
  9. Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.
  10. Balık kızartırken çıkan köt- kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz.
  11. Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı köt- kokuyu önlemiş olursunuz.
  12. Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun. Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.
  13. Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın.
  14. Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.
  15. Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın.
  16. Elden sarımsak-soğan kokusunu çıkarmak için; eller sabunla yıkandıktan sonra, metal bir yemek kaşığını elinizde tutup musluk suyunun altında bir süre bekletmek faydalı olacaktır

YEMEKTE PRATİK BİLGİLER

Gönderen Annem zaman: 18:22 0 yorum
  1. Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
  2. Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
  3. Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
  4. Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
  5. Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.
  6. Tuz bazen süt- keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütl- soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
  7. Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
  8. Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.
  9. Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.
  10. Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir İğne ile deliniz.
  11. Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu Tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.
  12. Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.
  13. Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla kapatın.
  14. Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi de güzel olacaktır.
  15. Benmari usul- bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz. - Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.
  16. Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.
  17. Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın. Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın. Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz. Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir.
  18. Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.
  19. Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.
  20. Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.
  21. Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.
  22. Izgarada et pişirirken, etin bir yüz- biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüz- iki, öteki yüz- bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.
  23. Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.
  24. Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.
  25. Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.
  26. Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.
  27. Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.
  28. Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.
  29. Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.
  30. Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.
  31. Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.
  32. Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.
  33. Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.
  34. Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın.
  35. Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.
  36. Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.
  37. Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin temizlenmesi daha kolay olur.
  38. Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur.
  39. Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.
  40. Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.
  41. Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.
  42. Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.
  43. Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.

ERİŞTELİ BEZELYE

Gönderen Annem zaman: 18:06 0 yorum

Malzemeler:
3 yemek kaşığı bezelye
3 yemek kaşığı mısır
1 tutam erişte
1 orta boy soğan
yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı biber salçası

Öncelikle bezelye ve mısırlarımızı haşlıyoruz.Ayrı bir yerde de eriştemizi...Bir tavada soğanı doğrayıp, sıvı yağda rengini değiştiriyoruz.Biber salçası ve kırmızı biberi üzerine döküp biraz daha kavuruyoruz.Daha sonra haşlamış olduğumuz malzemeleri bu karışımla birleştirip, karıştırıyoruz...Afiyet olsun...

ZEYTİN SALATASI

Gönderen Annem zaman: 17:42 0 yorum

Malzemeler:
1 topak çökelek kurutması(bknz.çökelek kurutması)
1 orta boy bardak çekideği çıkarılmış siyah zeytin
1 orta boy çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin
Yeşil nane, maydonoz
1 fincan zeytinyağı
2 domates
2 salatalık
yaprak kekik
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kara biber
yarım limonun suyu
Çökelek kurutmasını çıkardıktan sonra bir naylon poşetin içine koyup, havanla ufalıyoruz.Nane, maydonoz, domates, salatalıkları küçük küçük doğruyoruz.Çökelekle bu karışımı birleştiriyoruz.İçine yeşil ve siyah zeytinleri katıyoruz.Üzerine zeytinyağını, limon suyunu,baharatlarımızı döküyoruz.Karıştırıyoruz...Biz özellikle kahvaltıda bu salatayı yemeye bayılırız...Afiyet olsun...

ÇOK AMAÇLI PİŞİRİCİ

Gönderen Annem zaman: 17:01 0 yorum
Anneler günü hediyesi olarak teyzemler, annemin elektrikli mutfak aletlerine olan merakını bildikleri için çok amaçlı pişirici getirdiler..

Tabi annem çok sevindi...

Çünkü tam bir sağlık düşkünü olan annem, sebzelerin buharda pişirilmesinden yana...

Hemen denemek için kullandık ve beğendik...Ürün çok kullanışlı...Aslında daha çok pilav pişirmekte kullanılıyor...Pilavın kıvamını tutturamayan ev hanımları için ideal olabilir...Ancak çorba, güveç, kıtır pilav ve hızlı pişirme seçenekleri de var...Biz bugün buharda bezelye haşladık...Pilav denemesini de daha sonra paylaşırız...

PORTAKALLI KEK

Gönderen Annem zaman: 16:42 0 yorum

Akdeniz insanı olmamızdan sanırım, turunçgillerle aramız çok iyidir...Tatlısından tuzlusuna her yemeğimizde kullanmaya özen gösteririz...İşte size çok sevdiğimiz, portakal sosu ile hazırladığımız bir kek...
Malzemeler:
1 çay kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı un(aldığı kadar un,sıvı bir hamur elde edilecek)
2 paket kabartma tozu
3 yumurta



Yumurta , yağ ve şekeri bir kapta çırpalım...Üzerine diğer malzemeleri katalım ve karıştıralım.Sıvı, katı olmayan bir hamur elde edelim.Kek kalıbını sıvı yağla yağladıktan sonra damla çikolotaları kalıba dökelim, üzerine hamurumuzu boşlatalım.170 derecede fırında 20-25 dak pişirelim.Sıcak olarak fırından çıkaralım.
Poratakal sosu:
Malzemeler:
3 portakalın suyu
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
Malzemeleri tencerede bir taşım kaynatalım ve soğumaya bırakalım.
Keki kabından ters olarak çıkaralım, sıcak kekin üzerine soğuk portakal sosunu dökelim.Afiyet olsun...

ÇİKOLO TOP

Gönderen Annem zaman: 16:24 0 yorum


Hımm...Tadına doyamadığımız bir lezzet..Hem de çok pratik...

Malzemeler:
5 tane elma
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı fındık
1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım çay bardağı süt
2 paket çikolotalı büsküvi



Malzemelerin hepsini bir kapta karıştırıp, yoğuralım.Elimizi hafif ıslatıp, toplar yapalım.Servisimize dizelim.Üzeri için 2 paket hazır çikolota sosunu 1 bardak sütle kaynatalım.Üzerine dökerek, hindistan cevizi serpelim.
Afiyet olsun...

PORTAKAL, LİMON,TURUNÇ KABUĞU

Gönderen Annem zaman: 16:12 0 yorum

Biz elimizin altında hazır bulunan malzemeleri çok severiz..Bunda annemin yıllarca çalışan bir kadın olmasının payı da var tabii..
Dolabımızda sürekli bulundurduğumuz, muhallebide, keklerde, pastalarda sıkça kullandığımız bir aromayı sizinle paylaşmak istiyoruz.
Malzemeler:
İstediğiniz kabuklu meyvelerin rendesi
1 su bardağı şeker


Yapılışı çok basit.İstediğimiz meyveleri yıkadıktan sonra rendeliyoruz.Üstüne 1 su bardağı şekeri döküp, karıştırıyoruz.Kavanoza koyup, buzdolabında saklıyoruz.Uzun bir süre dayanıyor.

Afiyet olsun.

ÇÖKELEK KURUTMASI

Gönderen Annem zaman: 16:03 0 yorum

Rahmetli anneannemin yaptığı ve bize onu hatırlatan bir peynir çeşidi...Yazları Tarsus'a gittiğimizde kahvaltıda soframızdan eksik olmazdı.İşte aşağıdaki gibi yapılıyor:
Malzemeler:
1 kilo çökelek
2 yemek kaşığı taze kekik
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz

Malzemelerimizin hepsini bir kapta karıştırıp, yoğuralım.Elimizde resimde gördüğünüz gibi altı düze olan toparlaklar yapalım.Yaptığımız topları tepsiye dizelim.Rüzgarlı bir havada kurutalım.Takır takır kuruyunca, üzerinde ki küfleri sıyırarak zeytinyağı dolu bir kavanoza dizelim.
Kullanmak istediğimizde kavanozdan çıkarıp, ufalayalım...Elimizin altında hazır bir salata malzemesi olarak bulunması bize avantaj sağlıyor.Özellikle zeytin salatasında kullanılır.
Afiyet olsun...
bknz:Zeytin Salatası

ANNELER GÜNÜ

Gönderen Annem zaman: 10:14 0 yorum
Bugün anneler günü, canım annemin ve tüm annelerin özel günü kutlu olsun...İşte bizde de sabah sabah bir telaş başladı...Sabah kahvaltısına teyzemler gelecek, kutlama kahvaltısına dönüşecek...İşte canım annemin hazırladıkları...

Daimi kahvaltımız...Hiç değişmeyen yıllardır...





Bizim bayıldığımız zeytin salatasını yapmış yine...Özel günlerimizde ve her daim pazar günleri yemekten çok büyük zevk aldığımız..


.

Yeğenlerime poğaça yapmadan olur mu hiç:)...Peynirli poğaçalarımız da hazır...




Hayatımızın her adımında yanımda olmasını istediğimiz, bizleri bu dünyaya getirip, elinden geldiğince geleceğimize hazırlayan annelerimizi bir değil, her gün mutlu etmek gerekir. Yanıbaşımızda dururken, kıymetini anlamadığımız bir insan annemiz. Her ne sebeple olursa olsun, ondan ayrıldığımızda kıymetini çok çok iyi anlarız.
 

ANNEMDEN Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez